Kwalifikacja ogierów ras szlachetnych do ZT Bogusławice o profilu wierzchowym 2013 Email

W dniach 23-25 czerwca 2013 na terenie SO Bogusławice przeprowadzone zostaną kwalifikacje ogierów z roczników 2009 i 2010 do Zakładu Treningowego o profilu wierzchowym. W dniu 23 czerwca w Bogusławicach wszystkie ogiery muszą zostać dowiezione do miejsca kwalifikacji najpóźniej do godz. 15:00.

KATALOG OGIERÓW (.pdf)

23 czerwca
15:00 badanie weterynaryjne, pomiary
 Badanie weterynaryjne ogólnego stanu zdrowia (oczy, jądra, zgryz, suchość ścięgien, a także sprawdzenie szczepień przeciwko grypie w paszporcie hodowlanym – lekarz weterynarii) oraz mierzenie ogiera (trzy podstawowe wymiary – kierownik ZT).

24 czerwca
8:00 – 11:00 prezentacja pod siodłem
11:30 skoki luzem

1. Prezentacja ogierów pod siodłem w trzech podstawowych chodach.

  • Jeźdźcy prezentują ogiery w strojach treningowych zgodnych z przyjętymi zasadami PZJ.
  • Ogiery prezentowane będą indywidualnie, na ujeżdżalni (min. wymiary 20 x 40 m), gdzie miejsce do tego wyznaczone ograniczone jest szrankami. Ogier wprowadzany jest w szranki przez jeźdźca. Przy dosiadaniu ogiera dopuszczalna jest pomoc maksymalnie jednej osoby.
  • Jeździec prezentuje ogiera w swobodnym stępie na długiej wodzy oraz w kłusie roboczym i anglezowanym na liniach prostych i kołach o średnicy 20 m. Prezentacja w galopie polega na poprawnym zagalopowaniu z lewej i prawej nogi, z przejściem do kłusa i zatrzymaniem.
  • Komendy zlecające wykonanie kolejnych figur (np. wolta w prawo czy zmiana kierunku) ma prawo wydawać wyłącznie członek zespołu kwalifikującego.
  • Na placu treningowym dozwolone jest przebywanie jeszcze jednego ogiera.

2. Ocena skoków w korytarzu i ruchu luzem.

  • Ocena ruchu w stępie – od 1 do 10 pkt. (co 0,5 pkt.)
  • Po zakończeniu skoków luzem, koń winien być prowadzony „w ręku” po długiej ścianie ujeżdżalni.
  • Oceniane są następujące elementy: energia, długość wykroku, regularność, rozluźnienie, elastyczność stawów, praca grzbietu i szyi oraz zaangażowanie zadnich kończyn.
  • Ocena ruchu w kłusie „luzem” – od 1 do 10 pkt. (co 0,5 pkt.)
  • Oceniane są następujące elementy: energia, długość wykroku, regularność, praca zadu i zginanie kończyn, rozluźnienie, praca grzbietu i szyi.
  • Ocena ruchu w galopie „luzem” – od 1 do 10 pkt. (co 0,5 pkt.)
  • Oceniane są następujące elementy: energia, regularność, lekkość przodu, zaangażowanie zadu,  rozluźnienie, elastyczność stawów, praca grzbietu i szyi.
  • Ocena skoków „luzem” – od 1 do 10 pkt. (co 0,5 pkt.)
  • Przed próbą skoków ogier musi być rozprężony. Może być puszczany w kombinację „z ręki”.
  • Na każdej wysokości powinien wykonać 2-3 skoki (skok ze zrzutką, zatrzymaniem lub puknięciem  powinien być powtórzony). W uzasadnionych przypadkach Komisja może podjąć decyzję o dodaniu  wskazówki w kombinacji. Skoki w korytarzu odbywają się wg następującego schematu: 6 m od  krótkiej ściany koperta ze wskazówką – 6,6 m stacjonata 70-80 cm – 7,1 m doublebarre  (szer. 100 cm, wysokość maks. 110 cm w dniu kwalifikacji i 125 cm w dniu próby).
  • Oceniane są następujące elementy: rozwaga i sposób podejścia do przeszkody; ułożenie głowy i szyi; siła odbicia i szybkość oderwania przednich kończyn od podłoża; ułożenie głowy, szyi i kłody podczas  skoku (baskil); umiejętność złożenia przednich kończyn i otworzenia zadu; równomierność prowadzenia  przednich kończyn; dynamika skoku; elastyczność grzbietu; szybkość powrotu do równowagi po skoku.

3. Ogier hodowli polskiej i zagranicznej może być zakwalifikowany do treningu, jeżeli uzyskał w ocenie skoków i ruchu „luzem” oraz stępa w ręku minimum 26 pkt. na 40.

25 czerwca (dotyczy ogierów zakwalifikowanych 24 czerwca)
8:00 – 10:00 przegląd w ręku na twardej nawierzchni
10:30 prezentacja w ręku na trójkącie, ogłoszenie wyników

1. Przegląd w ręku – w stępie i kłusie na twardej nawierzchni
2. Ocena ogierów na płycie i prezentacja w ręku na trójkącie (w stępie i w kłusie)
Ogiery będą prezentowane indywidualnie i w stawkach po 5-6 sztuk, zgrupowanych wg ras i pochodzenia.
Ogiery zarówno polskiej jak i zagranicznej hodowli, muszą zostać zbonitowane na minimum 78 pkt.